Trimtechnieken

Trimmen

TRIMMEN is een verzamelnaam voor het verzorgen van de vacht van honden en katten. In feite is voor bijna iedere hond (en lang/halflangharige katten)een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden. Ook kruisingen en kortharige honden en katten kunnen verschrikkelijk verharen!
Er zijn verschillende soorten vachten en deze vragen allemaal een verschillende trimtechniek. Afhankelijk van de vacht wordt de juiste techniek toegepast.
Rashonden worden getrimd naar de geldende rasstandaard. Rasloze honden naar de fantasie van eigenaar en trimster zover de vachtstructuur het toelaat.
Bij Trimsalon Happy Tails krijgt uw huisdier een complete behandeling die past bij zijn vacht en/of uw wensen.

Afhankelijk van het type vacht houdt trimmen in:

PLUKKEN:
Honden met een ruwharige vacht worden geplukt of gestript.
Het verwijderen van "dood" haar door het met wortel en al uit de huid te trekken. Dit kan alleen als de vacht "rijp" is, dat wil zeggen, het dode haar laat vrij makkelijk los en is pijnloos te verwijderen met de vingers. Honden die geplukt zijn was ik liever een week na de behandeling.
Als een hond voor een plukbeurt in de trimsalon komt, wordt hij eerstgoed uitgeborsteld, dan geplukt, voetjes en eventueel het hoofd bijgeknipt, de haren worden uit de oortjes gehaald, nageltjes worden geknipt en tandsteen verwijderd.


SCHEREN:
Met de tondeuse wordt het haar ingekort. Door het gebruik van verschillende scheerkoppen kan de gewenste haarlengte worden gerealiseerd.

KNIPPEN:
Het inkorten van de vacht met een schaar. Deze techniek wordt toegepast bij de kniprassen zoals onder andere de Poedel en de Kerry Blue terrier.

EFFILEREN:
Dit is het uitdunnen van de vacht met de effileerschaar. Deze techniek wordt toegepast bij zeer dichte vachten om het haar uit te dunnen. Ook het vlakker maken van de vacht kan met de effileerschaar. Te scherp geknipte lijnen kunnen met de effileertechniek worden verzacht om het haar zo natuurlijk mogelijk te laten vallen.
Bijvoorbeeld de Golden Retriever en de Engelse Cocker Spaniël zijn effileerhonden. Het effileren wordt ook vaak bij Maltesers toegepast.

ONTWOLLEN:
In de ruiperiodes (het voor- en najaar) van bijvoorbeeld de Alaskan Malamute, de Berner Sennen en de New Foundlander wordt de oude loslatende ondervacht verwijderd.
Bij ontwollen wordt de wollige ondervacht door middel van heel goed kammen weggehaald. Hiervoor worden allerlei gereedschappen gebruikt. Bijvoorbeeld, kam, borstel, herdersharkje en dergelijke. Als een hond met een ontwolvacht niet regelmatig gekamd wordt, krijg je een te dichte vervilte vacht, met soms oververhitting (in de zomer) en huidproblemen tot gevolg. Een hond met deze vacht zien we 2 tot 4 keer per jaar in de trimsalon. Een hond die komt voor ontwollen, wordt eerst helemaal gekamd en geborsteld, daarna gewassen en met een krachtige waterblazer uitgeblazen om nog meer losse wol te verwijderen, geföhnd, voetjes bijgeknipt, nageltjes geknipt, tandsteen verwijderd en de oren schoon gemaakt.


KORTHARIGE HONDEN
Deze hoeven toch niet naar een trimsalon? Denkt men! Hier heb ik wel degelijk iets voor. De hond gaat in bad, wordt gemasseerd en laat het intrekken zodat het haar goed loskomt. Ik doe dit eenmaal met shampoo en eenmaal met cremespoeling. Hierna wordt de hond drooggeblazen met een waterblazer. Vervolgens wordt de hond geföhnd om met speciaal materiaal de laatste haren te verwijderen. Uw hond kan daarna nog wel haar verliezen, maar is door deze behandeling eerder door de verhaarperiode heen. Tot twee weken na de behandeling niet borstelen, anders blijven de haarzakjes gestimuleerd.
Eventueel deze behandeling na een maand herhalen.

Zeer geschikt voor Labradors, Beagles en Jack Russels en andere kortharige honden.

Hoe vaak naar de trimsalon?

Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Maar om u toch een idee te geven:
Poedelvachten 4-8 maal per jaar
ruwharige vachten 2-4 maal per jaar
spanielvachten 4-6 maal per jaar
Katten – na gelang de staat van de vacht